Gáspár László és Csontos Katalin argentin tangó tánctanárok

Csontos Katalin

Habár élete első társastánctanfolyamát a rendszerváltás eseményei miatt nem sikerült végigjárnia, mégis menthetetlenül elkötelezte magát a tánc műfaja mellett.

Három év néptánc után ismét a társastánc került előtérbe: egy nagyváradi tánccsoport tagjaként számos formációs produkcióban, illetve versenyeken vett részt. Ennek az élménygazdag, aktív időszaknak az egyetemi tanulmányok vetettek véget, mindazonáltal továbbra is folyamatosan kereste a lehetőségeket. 2000-ben Németországban, Bochumban egy amatőr mozgásszínházi produkcióban szerepelt Shakespeare: Vihar című művének adaptációjában.

Az argentin tangóra 2008-ban talált rá – vagy talán inkább a tangó talált őrá? Egy társastánc est előtt ingyenes bevezető tangó órát tartott Bajor Gábor és partnere. Innen egyenes út vezetett Bajor Gábor és Lakos Anikó tanfolyamaira, melyek később kiegészültek a Tango y Alma tanárai, Szőllösi András és Götz Andrea, illetve Kulik Johanna óráival. A pár évig Budapesten élő argentin tanárpárostól, Cristian Duarte-tól és Lilach Mor-tól valamint Czidor Katalintól és Bogdán Tihamértól is sokat tanult.

Az elmúlt években számos tangófesztiválon fordult meg Európában, ahol olyan neves argentin mestereknél fejleszthette tánctudását, mint Sebastian Arce, Mariana Montes, Horacio Godoy, Magdalena Gutierrez, Carlitos Espinoza, Noelia Hurtado, Fernando Sanchez, Ariadna Naveira, Fausto Carpino, Stephanie Fesneau és még sorolhatnánk.

A nemzetközi tangós közösség aktív tagjaként rendszeresen részt vesz tangó maratonokon Olaszországban, Szlovéniában, Ausztriában és Magyarországon.
„A tangó számomra séta ölelésben átadva magunkat a zenének. Ezt az érzést, állapotot, harmóniát semmi máshoz nem tudnám hasonlítani, csak azt tudom, hogy soha nem elég belőle…”

Gáspár László

Tizenévesen versenyszerűen atlétizált. Egyszeres ifjúsági magyar bajnok, ifjúsági országos csúcstartó (távolugrás) és háromszoros ifjúsági válogatott volt. 1995-ben Spanyolországban egy neves flamenco táncos óráira iratkozott be. Órák után a “menők” ott maradtak salsázni. Itt csapta meg a tánc „szele”. Hazaérve egy nagyon jó és humoros tánctanár, Koltai Ottó bácsi társastánc óráira kezdett járni. 1997-ben folytatta a társastánc tanulást az Oktogon Táncstúdióban Tóth Attilánál és Kulik Johannánál. Ők ismertették meg az argentin tangóval is. Az 1998 elején indult első budapesti milonga, a Tango y Alma látogatója kezdettől fogva. Emellett 2002 és 2003 között versenytáncolt standard táncokban. Partnerével a „C” osztályig jutottak. 2003-tól az Argentin Tangó Táncszínház táncosaként számos táncelőadásban részt vett. Táncolt az „Évszakok Buenos Airesben”, a „Tango Express” és a „Lélekhúrok” előadásain, illetve több budapesti és vidéki fellépésen. A Táncszínházzal tanított is, kezdő órákat tartott színházi partnerével. Számos külföldi és hazai tangó fesztiválon, workshopon vett részt (Belgrádi Tangó Fesztivál 2004, 2005, Amszterdami Tangomagia Fesztivál 2004, 2005, Isztambuli Tangó Fesztivál 2006, Danubiando Fesztivál 2009). “A tangóban az egymásra és a zenére való ráhangolódás, a szavak nélküli beszélgetés, a vezetés-követés harmóniája vonz. Épp ezért a tánc mindig improvizáció, csak arra pillanatra és alkalomra jellemző. Szeretném másoknak is átadni azt az örömet, amit a zenével és a partnerrel való harmónia megtalálása jelenthet.”

Tánctanár értékelése

Hangulat: 50.2% - 5 votes
Tudásátadás: 70% - 5 votes
Segítőkészség: 55.2% - 5 votes

Értékelj Te is a csillagokra kattintva!

További információk

  • Tánciskola: Savoy Garden Táncstúdió
  • Városok: Budapest

1 szöveges értékelés

Új szöveges értékelés

Kérlek, mondd el tapasztalataid a fenti tanárokról. Milyen órát tartanak, felkészültség, hangulat ,,, ? Ajánlanád-e másoknak, ha igen, miért, ha nem, miért nem?