Lippai Andrea flamenco tánctanár

1985-ben végeztem a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett szakán, majd 6 évig a Győri Balett magántáncosaként dolgoztam, de egy lábsérülés véget vetett balett-táncos pályafutásomnak. Mivel a Győri Balettnél eltöltött évek alatt elvégeztem a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett és társastánc pedagógus szakát, így balettmesterként helyezkedtem el a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában. Balettmesteri munkám mellett volt időm és lehetőségem más táncműfajok iránt is érdeklődni és egy nyári tánckurzuson részt vettem különböző órákon, melyek közül a flamenco annyira magával ragadott, hogy úgy döntöttem komolyabban szeretnék elmélyülni a flamenco táncok tanulmányozásában.

1998 nyarán lehetőségem nyílt eljutni a flamenco szülőhazájába Andalúziába, ahol közelebbről megismerhettem ezt az életérzést (hiszen a flamenco nem csak egy néptánc, hanem viselkedésforma, az érzelem kinyilvánítás sajátos formája, elementáris erő, ritmus és energia, nőiesség, férfiasság, szépség, fájdalom, egyszóval ÉLETÉRZÉS.). Alkalmam volt megismerkedni olyan emberekkel akik bevezettek a flamenco titkaiba. Pl.:CARMEN SEGURA aki kislány korától az egyik legnagyobb mestertől tanult. FARRUCO-tól, vagy MIGUEL VARGAS, aki egy ősi flamenco család (FERNANDEZ) tagja. Ez rengeteget lendített eddigi tudásomon és egyre jobban kívánom, hogy minél többet- és többet megismerjek a flamenco rejtelmeiből. Szerencsére nem csak Andalúziában tudom fejleszteni tudásomat, hanem Bécsben GERTRAUD MAAR mesternőnél, is aki számos spanyol mestert hív meg-évek óta- saját stúdiójába előadásokat és kurzusokat tartani.Pl.: Amparo De Triana, Maria Mercedes León, Timo Lozano, Montse Sanchez, Angelita Gomez...

A mai táncéletet figyelemmel kisérve külföldön már egyre nagyobb teret hódit a FLAMENCO melyet sokan csak spanyol táncként ismernek, pedig ennél sokkal több. Mór, zsidó, spanyol, bizánci, indiai és cigány elemeket tartalmaz. Zenei alapszókincse már több mint 500 éves, de mai formája csak a XIX. sz-ban alakult ki. Ez a különböző népek és kulturális hagyományok keveredése nyomán újonnan létrejött / bonyolult ritmikájú zenei és táncműfaj most kezd igazán világszerte megújulni és fejlődése még számtalan lehetőségeket rejt magában. Mivel én Magyarországon élek, és csak ritkán van alkalmam hosszabb időt Spanyolországban tölteni, a rengeteg információ amit rövid időn belül különböző mesterektől kapok nagyon sokféle, és hosszabb idő kell mire leszűrődik, kitisztul az emberben a saját stílusa. Természetesen én hozzá teszem a balettból hozott tapasztalataimat amit kisgyermekkoromtól kezdve 20 évig műveltem.

Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt-et kaptam 2011.augusztus 2-án.

Tánctanár értékelése

Hangulat: 55.33% - 3 votes
Tudásátadás: 32.5% - 2 votes
Segítőkészség: 30.5% - 2 votes

Értékelj Te is a csillagokra kattintva!

További információk

  • Tánciskola: Marczi Közösségi Ház, Budakeszi Rathauskeller
  • Telefon: +36-20-326-0793
  • E-mail cím:
  • Városok: Budapest

Új szöveges értékelés

Kérlek, mondd el tapasztalataid a fenti tanárokról. Milyen órát tartanak, felkészültség, hangulat ,,, ? Ajánlanád-e másoknak, ha igen, miért, ha nem, miért nem?