Nieto Mercedes hastánc tánctanár

Mercedes ma Európa egyik legkeresettebb és legismertebb orientális táncosa és oktatója. Az elmúlt két évben több, mint 40 különböző országban lépett fel és oktatott világszerte Amerikától Japánig, miközben itthon 13 éve saját iskolát vezet, évente nemzetközi táncfesztivált szervez (CAIRO! Fesztivál Budapest), és egy nemzetközi szinten is elismert és turnézó társulatot (Nimfa Orientális Társulat) is vezet és koreografál.

A kezdetek

"Az orientális táncot 1997-ben kezdtem tanulni Tiánál, aki az elsők közt oktatott Magyarországon klasszikus egyiptomi hastáncot, s aki életem egyik legmeghatározóbb egyénisége és mestere lett. Korábban jazzbalettet és flamencót táncoltam, tizenegy éves korom óta vagyok részese a színpad világának. Apai ágon spanyol származásom miatt a zene és a tánc az első pillanatoktól fogva jelen volt az életemben, s mára szinte teljesen kitölti azt.

A hastánchoz kezdetben az arab zene és kultúra iránti rajongás vonzott, a kelet világának csodálatos és európai szemmel megfejthetetlennek tűnő, egzotikus mélysége. Számomra ezen belül is Egyiptom testesítette meg mindezt, ahol talán az arab világon belül leginkább ötvöződik az ősi, mitikus világkép jelenléte, és a modern élet pezsgése, mindez számtalan árnyalattal gazdagítva. S ahogy az arab kultúra, úgy az arab zene, és maga az orientális tánc is különlegesen sokszínű és sokrétű. Emiatt kezdetektől fogva a tánc mélységei izgattak, ahogy a táncos általa egyszerre valami ősi, örök női létező megtestesítőjévé válik, miközben a mindennapi élet teljesebb megélésére is képes lesz.

2002 óta rendszeres fellépője vagyok az itthoni hastáncéletnek. Több hazai és külföldi turnén vettem részt az Afro Magic zenekarral, felléptem Bécs több elegáns arab éttermében, valamint az Art Of Orient tánccsoporttal vendégszerepeltem Hannoverben és Egyiptomban. 2004-ben a kairói Ahlan Wa Sahlan nemzetközi hastáncfesztiválnak három estén keresztül egyéni fellépője is voltam. Emellett az évek során számtalan fesztiválon és rendezvényen szerepeltem Budapest- és országszerte. 2005 áprilisától két hónapig a budapesti Moulin Rouge állandó hastáncosa voltam. 2005 áprilisától 2006 őszéig a bécsi Persepolis nevű, elegáns perzsa étterem, valamint a szintén bécsi Mirage libanoni étterem rendszeres hétvégi fellépője voltam, élő zenés műsorral.

2006 nyarán Egyiptomban két különböző hastáncfesztivál versenyének is a győztesei közé kerültem (Ahlan Wa Sahlan Festival, Kairó, Nile Group Festival, Kairó).

2005 óta foglalkozom a táncszínházi műfajjal, előadásaim: Holdkelet - Andalúz táncképek (az Art of Orient tánccsoporttal, Merlin Színház), EnTransz (Németh Krisztinával, Merlin Színház, rendező: Kárász Eszter), RITUÁLÉ 2008 (a Világtánc Projekttel, Nemzeti Táncszínház, rendező: Makai Szabolcs), FEHÉR (a Nimfa Orientális Társulattal és Komáromi Judit Nesével, Monostori Erőd színpada - Komárom, Vaskakas Bábszínház - Győr, Merlin Színház), valamint koreográfusként részt vettem a Csoda az élet! Nofretéte című musical alkotásában (Budapesti Kamaraszínház, rendező: Árvai Béla).

Tanulmányok

Stílusomat a klasszikus és modern egyiptomi stílusjegyek határozzák meg. Külföldön (Egyiptom, Amerika, Németország, Ausztria) tanáraim voltak:   prof. Hassan Khalil, Hadia, Lubna Emam, Faridah Fahmy, Yousry Sharif, Aida Nour, Freiz, Tito, Nagwa Fouad, Dina, Nour, Osama Emam, Raqia Hassan, Mo Geddawi, Mahmoud Reda, Mona Said, Soraya, Magdy El-Leisy,  Jillina, Lesya Starr, Momo Kadous, Leyla, Mohamed Kazafy, Khaled Mahmoud, Ahmed Refaat. Az egyiptomi mesterektől sem tanultam annyit, mint Hadiától, az arab világot mélyen ismerő, a raqs sharkit harminc éve táncoló kanadai táncművésztől, aki nem csak a keleti tánc hihetetlen változatosságára, a benne rejlő érzelemkifejezési és gondolat-interpretációs lehetőségekre, hanem a táncban való legőszintébb és legmélyebb létezésre is tanított. Mellette prof. Hassan Khalil és Lubna Emam egyiptomi mesterek tanításai inspiráltak legjobban.

Tanulmányaim és jelenlegi táncstílusom is Egyiptomhoz kötnek, így hatalmas megtiszteltetésként éltem meg a Nile Group Festival felkérését: 2010 júniusában, első európai táncosként  majdnem egyórás saját műsorom volt a nemzetközi fesztivál nyitógáláján, Kairóban. 2011-ben újra felkértek a műsorra, valamint a fesztivál mestertanári csapatába is meghívást kaptam, így 2011 júniusától a fesztivál rendszeres tanára vagyok, harmadik európai oktatóként.

Mottó

Nagyon fontosnak tartom a folyamatos tanulást, hiszen az orientális tánc egy ma is élő, formálódó, és a világ rengeteg különböző helyén, változatos formákban létező táncforma, melynek teljes megismerése valószínűleg lehetetlen. Éppen ezért (és ennek ellenére) törekedni kell minél sokrétűbb és átfogóbb ismeretek szerzésére - a műfajjal, és a tiszta, őszinte kifejezésmód érdekében önmagunkkal kapcsolatban is.

Minél mélyebben foglalkozom az orientális tánccal, annál jobban csodálom formanyelvi gazdagságát, ahogy az összes emberi érzést és ellentmondást képes tolmácsolni, a legegyszerűbbtől a legösszetettebb érzelmekig. A táncot egyfajta kommunikációnak fogom fel, világok, emberek, hangulatok, érzések közt, ezért az előadásban is a mondanivaló és az átadni vágyás vezetnek.

Tánctanár értékelése

Hangulat: 79.33% - 3 votes
Tudásátadás: 86.67% - 3 votes
Segítőkészség: 79.33% - 3 votes

Értékelj Te is a csillagokra kattintva!

További információk

  • Tánciskola: Nimfeum
  • E-mail cím:
  • Városok: Budapest, Külföld

Új szöveges értékelés

Kérlek, mondd el tapasztalataid a fenti tanárokról. Milyen órát tartanak, felkészültség, hangulat ,,, ? Ajánlanád-e másoknak, ha igen, miért, ha nem, miért nem?