Sárfalvi Éva Jázmin (Yasmina) hastánc tánctanár

Tánctanári diplomásként több mint 15 éve fordult az érdeklődésem a hastánc irányába. Magyarországon ekkor még kevesen foglalkoztak e szép tánc népszerűsítésével, oktatásával. Ezért nekem is fel kellett készülnöm, hogy ezt a varázslatos táncot tanítani tudjam.

Tánctanárként útra keltem szakmai ismereteket szerezni, olyan országokba, ahol már évszázadokra visszanyúló hagyományai voltak e tánc művészetének, oktatásának. Sok oktatóm közül talán a legtöbbet a világ legtüneményesebb, már akkoriban is az idősebb korosztályhoz tartozó arab-török származású hastáncoástól, Kochártól tanultam Izraelben. Amikor megkérdeztem tőle, hogy szerinte mit nyújt a hastánc, nemes egyszerűséggel foglalta össze: erős női harmóniát, amelyet egyéni szintű technikával mindenki megteremthet magában. A sok-sok esztendő elteltével ezt ma már én is vallom. A hastánc nem elsősorban technika, hanem egyfajta terápia. Cinkos szövetség a nők között. Nem véletlenül népszerű az egész világon.

Hazánkban is rengetegen oktatnak hastáncot. A tanár választásánál ezért a szimpátia, a bizalom az elsődleges szempont. Oly gazdag, színes a hastánc palettája, hogy bárki megtalálhatja, mely tánciskola stílusa, mely tanár személye számára a legmegfelelőbb, ahol segítséget, iránymutatást, és természetesen technikai ismereteket szerezhet, a minden ember számára elengedhetetlenül szükséges, hőn áhított belső harmónia megteremtéséhez.

A hastáncoktató valamilyen szinten beavatkozik a női lélek fejlődésébe, alakításába. Neki, saját magának tehát a legképzettebbnek kell lennie szakmailag, megjelenésében, viselkedésében, gondolkodásában, kisugárzásában. Fontos, hogy legyen érzéke figyelembe venni a hastáncot választók alkati adottságait, a lelki hátterüket, élethelyzetüket, adottságaikat, nőiességüket, a kreativitásukat és segítsen megtalálni a táncos saját, egyéni mozdulatait. Mindezt összerakva segítsen megtalálni a képzésben résztvevő saját stílusát, rávezetni hogy merjen mindig önmaga lenni, inspirálni, hogy a tánc tükrözze az egyéniségét, a benne rejlő – a keleti emberekre oly jellemző – harmóniát.

Orientális ismereteimet Viola Römer svájci, Raquia Hassan, dr Mo Geddawi, Mahmoud Reda, Nabil, Sahra Said egyiptomi, Lesya Starr spanyol, Ursula Schoppfer (Sula) osztrák, Jillina amerikai, Yasmina Ramzy, Hadia kanadai, Sorayya brazil hastánctanárok workshopjain szereztem meg, és azóta is folyamatosan bővítem. Tanítványaimmal rendszeresen részt veszünk az Ahlan Wa Sahlan Nemzetközi Orientális Tánc világtalálkozón Kairóban, amelyen én magam is fellépek.

2003-ban, a II. Raqs Sharqi Országos Hastáncverseny Nemzetközi Zsűrije – melynek elnöke akkor Raqia Hassan volt! – az év legeredményesebb hastánctanárának választott. Számos elismerés mellett (pl: Keleti Táncok Országos Versenye, 2005 – Legnőiesebb előadó különdíj, Miss Bellydance Hungary, 2007 – Legjobb csoportos különdíj, 2007 Semmelweis Egyetem Testnevelési Továbbképző Intézet /TFTI/ különdíja, stb.) a legbüszkébb arra vagyok, hogy a tanítványaim boldogan, csillogó szemekkel, ragyogó arccal vesznek részt az óráimon. Az iskolám tanítványai számos hazai és nemzetközi versenyen szerepelnek eredményesen.

A hastáncoktatói munkám elismeréseként 2005. évtől kezdődően a TFTI is felkért a keretein belül történő hastáncoktatói képzés megszervezésére és vezetésére.

Közben folyamatosan kerestem és keresem azokat a hastánchoz kapcsolódó ismereteket, amelyekről úgy gondolom, hogy kiegészítő anyagként feltétlenül meg kell ismertetnem a tanítványaimmal. 2002-től Tatár Anikó és Újvári Lajos tanfolyamain ismerkedem a tantrával, a tantrikus látásmóddal, gondolkodással. 2003-ban a Kertész-Stúdióban kommunikácó média szaktanfolyamot végeztem. Kertész Zsuzsa azóta is példaképem. Színházi ismereteim bővítésében hosszú évek óta Bakó Gábor táncos-koreográfus van a segítségemre.

Mindezek segítettek még alaposabb ismeretekhez amit a hastánchoz kapcsolt Háremtorna tanfolyamaimon – a női lélek iskolájában – kamatozttok, ahol a nőiséggel, nőiesség titkaival, az önelfogadással, lelki és egészségügyi problémákkal, a hastánc és az érzékiség kapcsolatával, női szerveinket élettelibbé tevő gyakorlatokkal foglalkozunk.

Számomra a hastánc nem csak kimondottan egy-egy stílusra korlátozódik. Bármilyen szép zenére lehet hastáncolni, ami megérint. A ritmus és a melódia oly gazdag a világzenében, más népek dalaiban, a komoly- és a popzenében egyaránt, hogy kár lenne kihagyni repertoárunkból kedvenceinket. Miért kellene túllépni azon, amibe beledobban a szívünk?

A hastánc hozzásegít a minőségi női lét megéléséhez. Különlegessé tesz. Átalakít, elvarázsol...! Mindezekre a tanítványaimtól, lelki szirmaik kinyílása közben folyamatosan pozitív visszajelzéseket kapok, és ez arra ösztönöz, hogy ezernyi módszerrel segítsem önelfogadásukat, tánctanulásukat. A hastánc ugyanis a női létezés egy formája, ami egyszerűen inspirál a nőiség megélésére. Megtanít adni, lélekből, igazán. Megtanít eltörölni az önsajnálatot, elfogadni másokat. Elűzi az unalmat és a hétköznapiságot az életeből. Az elfogadásra is megtanít. Helyrebillenti az önértékelést, megismertet az ellazulás, az önelfogadás, az önbizalom új érzéseivel és emellett fitten tart, kondicionál, nőiessé tesz. Segít túllépni a bennünk rejlő gátlásokon, megtanít koncentrálni, és elengedni mindent, ami lényegtelen a mindennapjainkban.

A tanítványaimat mindig arra bíztatom, hogy:
A SAJÁT TÁNCÁT MINDENKINEK ÖNMAGÁBAN KELL MEGTALÁLNIA!

Ehhez szeretnék segítséget nyújtani, megmutatni és megtanítani az alapmozdulatokat, majd továbbfűzve a mozdulatsort, kialakítani saját stílusotokat. Ez néha valóban nehezebb, mint arra törekedni, hogy a tanítvány ugyanúgy táncoljon, mint a tanára. A hastáncban különösen lényeges, hogy az egyéniség kitűnjön az előadásmódban is. Mindenkiben van valami különleges! Miért ne tárnád fel a titkokat? :-) 

Mikor koreográfiát táncolunk kezdő szinten, nem azért tesszük, mert azt feltétlenül tudni kell, hanem azért, mert a mozdulatok begyakorlásának ez a leghatékonyabb módja. Ha a lépések, kombinációk nincsenek átgondoltan, következetesen felépítve, csak kapkodás, csapongás lesz belőle. Számomra a fokozatosság elve az irányadó. Ha ezeket az összekötéseket elsajátítod, és idővel beépíted a táncodba, saját mozdulataiddal díszíted, magad is meglepődsz, milyen könnyedén, csodálatosan tudsz táncolni.

A későbbiekben a csoport hangulata, a nevetések, poénok, hol komoly, hol vidám női témák, az együttmozgás öröme, a sikerek, élmények összetartanak bennünket. Barátnőkre leltek, odafigyelünk egymásra, örömünket-bánatunkat megosztjuk egymással. Leteheted lelki terheidet, szép zenékre kellemes, tiszta, nyugodt környezetben lazíthatsz, és nem utolsó sorban az egészségedért is sokat teszel: mozogsz! Ezáltal vidámabb, harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb leszel.

Ne feledd: sem alkatod sem korod nem akadály!

Boldogságot jelent számomra, hogy ezt a táncot taníthatom és hogy hastánciskolámban minden érdeklődőt elkalauzolhatok ebbe a csodálatos világba. Megmutathatom, megtaníthatom ennek a táncnak a kedvességét, sokszínűségét, mindent elfeledtető hangulatát, mert a hastánc bűvös és erőteljes, puha és érzéki, vibráló vagy simogató, körülölelő – mindenképpen varázslatos!

Elszántsággal és kitartással bárki megtanulhatja. Nagyon jó érzés, amikor érzelmeinket nem tudjuk szavakban kifejezni, de mozdulatainkkal elmondhatjuk, mindazt, amire nincs szó. A hastáncórák nem csak kikapcsolnak, hanem szellemileg, testileg, lelkileg edzettebbé tesznek.

Ha valaki ennek ellenére úgy érezné hogy a hastánc túlmegy képességei határán, jusson eszébe, hogy nők ezrei alkattól, kortól függetlenül éreztek már ugyanígy és mégis sikeresen túlléptek a kezdeti ellenállásukon. Bízzál tehát magadban, bennem, a folyamatos gyakorlásban és mindig feszegesd kicsit saját határaidat. Tedd le lelki terheidet, és meglátod, könnyű lélekkel könnyebb, boldogabb leszel nemcsak te magad, hanem legnagyobb meglepetésre a környezeted is.

Sok éves tapasztalatom és tanítványaim sikerei alapján biztos vagyok benne, hogy az általam kidolgozott Y-módszer Nálad is eredményes lesz. A zene, a melódia mellett rajtam kívül képzett, szakoktatói végzettséggel rendelkező asszisztenseim segítenek megismerni a hastánc titkait!

Tánctanár értékelése

Hangulat: 80.75% - 4 votes
Tudásátadás: 86.25% - 4 votes
Segítőkészség: 85.5% - 4 votes

Értékelj Te is a csillagokra kattintva!

További információk

  • Tánciskola: Yasmina Hastánciskola
  • Telefon: +36-20-923-8239
  • E-mail cím:
  • Városok: Budapest

Új szöveges értékelés

Kérlek, mondd el tapasztalataid a fenti tanárokról. Milyen órát tartanak, felkészültség, hangulat ,,, ? Ajánlanád-e másoknak, ha igen, miért, ha nem, miért nem?