Szmolinka Eszter (Mahasti) hastánc tánctanár

A művésznevem, Mahasti perzsa eredetű név, azt jelenti: "Te vagy a Hold".A névválasztás számomra azért bírt jelentőséggel, mert a Hold szinte minden kultúrában egyenlő a NŐ-vel, annak minden attribútumával. Ezért kapta az együttesem is a Holdfény Lányai nevet.

Hároméves korom óta táncolok. Foglalkoztam jazzbalettel, balettel, művészi tornával, szertornával, jártam afro táncra, break táncra, társastáncra. Belekóstoltam egyéb mozgásformákba is, mint pl. könnyűatlétika, jóga, thai chi. De mind közül a szívemhez legközelebb a hastánc áll. Ez a tánc 19 éve a lételememmé vált, varázsa átitatja a hétköznapjaimat.

Neves magyar és külföldi oktatóktól tanultam és tanulom a hastáncot. A magyar oktatók közül Tia, az arab, német és amerikai oktatók közül Said El Amir, Serena Wilson, Nabil Barsoum, Taha Moussa, Djamilah, Magdy El Leisy, Raqia Hassan, Hadia, Jillina, Yasmina Ramzy, Saida, Suhaila Salimpour, Serkan Tutar és Leyla Jouvana azok, akiknek a legtöbbet köszönhetek. Rendszeresen látogattam az IDMC évente megrendezett intenzív nyári kurzusait és most is járok külföldi vendégtanárok óráira, folyamatosan fejlesztve a tánc- és hastánctudásomat.

A táncpedagógia terén sokat tanultam Viola Layali Römer svájci hastáncoktatótól és Tilles Mária Réka mozgásterapeutától és táncpedagógustól. Művészi felfogásomra nagy hatással volt az a mindössze néhány nap, amit Hossam Ramzy és családja, munkatársai közelében töltöttem Londonban 2004-ben. Várandósságom alatt és a gyermekeim megszületése után sem hagytam fel a tanítással és hastánccal.

A különböző terápiás, önismereti csoportokon ismerkedtem meg az Osho féle dinamikus meditációval és más, mozgásterápiás és táncterápiás módszerekkel. A saját élményeim indítottak el azon az úton, hogy a hastáncot és a  mozgásmeditációs módszereket ötvözve megalkossam a "transz hastáncot", amelyet igyekszünk a teliholdhoz legközelebb eső időpontokban tartani. Az önismeret, spiritualitás nem csak az életem, de a művészetem szerves részét is képezi. A táncművészet és a spiritualitás kapcsolatát legmélyebben talán a TranszOrient c. orientális táncszínházi előadásunk fejezi ki a legjobban.

Amióta hastáncolok, számos tv műsorban szerepeltem, sok újságcikk jelent meg rólam. (A legutóbbiakról, aktuálisokról mindig a Sajtószoba oldalon olvashatsz.) Tanítványaimmal együtt eleinte a Budapest TV műsoraiban léptünk fel, és kb. 15 éve rendszeres szereplői vagyunk az RTL Klub, TV2, Duna TV, mtv1, FIX TV és egyéb tévéadók műsorainak is.

De amit igazán fontosnak tartok, az az, hogy 2006-ban lehetőségem nyílt arra is, hogy az orientális táncművészet és az önismeret kapcsolatáról, annak jelentőségéről már ne csak a honlapomon és különböző interjúkban beszéljek, hanem a Varázslatos hastánc útjaink c. könyv lapjain is. (Tóth Angéla: Varázslatos hastánc útjaink, Bp., 2006, Szerzői kiadás)

Eredeti végzettségem szerint nyelvész és fordító vagyok, keleti szláv összehasonlító nyelvészetből diplomáztam, és ebből készültem doktorálni is. Mivel egész életemben a nyelvészdoktori cím megszerzésére és minél több nyelvvizsga letételére készültem, korántsem volt egyszerű meghozni a döntést, hogy a doktori cím helyett a táncművészet és a családom legyen az életem értelme. Így végül nem került a nevem elé a "Phd", és nyelvvizsgám is csak 4 db van, de mégis boldog és kiteljesedett életet élek Nő-ként, és nagyon örülök, hogy végül azt az utat választottam, amelyre a szívemből érzem az elhivatottságot. Így jelenleg az orosz (és egyéb szláv) nyelvtudásomat elsősorban hastáncos rendezvényeken és az orosz nyelvű hastáncoktatásban kamatoztatom.

Hobbiként újabb és újabb mozgásfajtákkal, táncokkal ismerkedem: mostanában az aerobic, az erotikus tánc, a streching és a pilates lettek a kedvenceim. Ezeken kívül még rengeteg, nem csak a hastánchoz kapcsolódó tanfolyam elvégzése szerepel a távlati terveim között.

Küldetésem

Szeretem tanítani a hastáncot, és szeretem látni, ahogy a tanítványaim tudása napról napra kibontakozik, lelkük kinyílik és virágba borul a nőiségük. A tanítás és a tanítványaim révén napról napra megélem a csodát. Ez éltet, és boldoggá tesz a tudat, hogy a női létezésük, testi-lelki-szellemi kiteljesedésük útján a kísérőjük lehetek.

Ezért vállaltam el azt is, hogy tanácsadó legyek két internetes portálon, a blogomban pedig igyekszem rendszeresen tanácsokat, tippeket adni a már hastáncoló hölgyeknek.

Videók

Tánctanár értékelése

Hangulat: 68.33% - 3 votes
Tudásátadás: 80% - 2 votes
Segítőkészség: 80% - 2 votes

Értékelj Te is a csillagokra kattintva!

További információk

  • Tánciskola: Egyéb, szabadúszó
  • Telefon: +36-70-317-8090
  • E-mail cím:
  • Városok: Budapest

Új szöveges értékelés

Kérlek, mondd el tapasztalataid a fenti tanárokról. Milyen órát tartanak, felkészültség, hangulat ,,, ? Ajánlanád-e másoknak, ha igen, miért, ha nem, miért nem?