Rock and roll tánc

A lexikon szerint az Egyesült Államokból származó, kemény ritmikájú tánczenei stílus, ill. páros ütemű, gyors ritmusú tánc. Térhódítását az '50-es évektől számítjuk.
Megelőzték őt a '40-es évek Swing, Boogie, Jive, Hassl őrületei, melyek elterjedéséhez hozzájárult az akkori politikai helyzet, a II. világháború. Mindennaposak voltak a táncmulatságok, nem lehetett tudni, mit hoz a holnap, ki tér vissza a bevetésből. A háború után változott a gazdasági és a társadalmi élet, a Rock & Roll-lal megváltozott a zene is.

Megjelentek az első elektromos hangszerek, amelyek fergeteges sikert arattak. Minden egyes új tánc megjelenéséhez egy újabb generáció is kötődik, hiszen minden újabb nemzedék meg akarja változtatni az őt addig körülvevő világot. A Rocky a fiatalok tánca lett, az idősebbek kiszorultak a parkettről. A zenek sokakből addig nem tapasztalt extázist váltott ki. A zenészeket saját identitás jellemzi (Elvis, Bill Haley). A Rocky népszerűsége ma is töretlen. Bálok, táncos mulatságok, bankettek nélkülözhetetlen tánca minden korosztály számára.