Salsa tánc

A Kubában ösztönös, „elvek nélküli” táncok jellemzője a játékosság, a hétköznapi történések stilizált előadása. Az idők során a vallási rituálék táncából több mozgásforma társasági tánccá fejlődött. New Yorkban, a „Spanish Harlem”, vagy ahogy ők nevezték, „El Barrio” a Salsa zene és tánc bölcsője.

Az eredetileg Casino-nak nevezett tánc egy idő után kinőtte magát, és a rendezetlen mozgásforma már nem elégétette ki a társadalmi igényeket. Így létre kellett hozni egy új, tudatos táncot. Ekkor profi táncosok és koreográfusok kimunkálták az alapfigurákat, és a Rumbától és Mambótól kölcsönzött alaplépést, mely a tánc összes figurájában fellelhető, s ami aztán az összes ma ismert latin tánc alaplépésévé vált. Ez az „egy lépés előre… egy lépés hátra” volt a Cuban Rumba alap.Táncolják 1-re, 2-re és 3-ra is.

Mára számos egyéni stílus is kialakult. A New York-i stílus az összes közül ez alalkult ki a legkorábban, a dinamizmus és a az elegancia jellemzi. A kolumbiai a legkülöncebb - nem kompatibilis a többivel. A Los Angelesi a leginkább színpadias, a nézőközönség lenyűgözése áll a középpontban.  A Rueda-t pedig körben, vezényszavakra táncolják, nagyon jó ismerkedős stílus.