Jóri Rita és Balásy Ádám west coast swing tánctanárok

Jóri Rita

3 éves koromban szüleim beírattak jazz- balettre, ahonnan fél év után eltanácsoltak, mert nem tudtam spárgázni. Úgy tűnt táncos karrierem itt derékba is tört, mert atléta lettem. 18 éves koromig heti 6 edzésre jártam, hétvégenként pedig versenyeztem. Hétpróbáztam, ami nem kis jelenlétet igényelt, kitartásra tanított, ami azóta is meghatározza életemet.
A középiskolai szalagavató bálon én voltam az osztályban az egyetlen, aki  nem táncolt, mondván nincs nekem erre időm és különben is, én és a tánc….
18 évesen abbahagytam az atlétikát, mert nem szerettem volna tisztességtelen úton sikereket elérni és úgy tűnt nincs más lehetőség, ez volt kötelező irány.

2 éven át heti háromszor úszni jártam, mert hiányzott a mozgás.
20 évesen beiratkoztam életem első tánctanfolyamára, s akkor még nem tudtam, hogy ez egy meghatározó momentuma az életemnek. Hogy miért iratkoztam be? Mert Édesapám többször is feltette magának a költői kérdést hangosan, hogy hogyan lehet az ő lánya ennyire tehetségtelen a tánchoz, hogyan fordulhat elő, hogy ennyire nem érzi a ritmust.

Hát én bizonyítani szerettem volna!
Először Boogie-Woogie-ban bontogattam szárnyaimat és egyre több sikerélményem volt. Elkezdtem versenyezni, nyertem, és az én Apukám még mindig azt állította, hogy nem zenére táncolok.

Nem értettem. De bizonyítani akartam!

Első táncpartneremmel, Szentkuti Zolival, egyetemi éveink alatt elkezdtünk tanítani. Nagyon megszerettem a tanítást, ezért beiratkoztam a táncpedagógus-képző iskolába, hogy mélyebb szakmai tudást szerezzek. Miután Zoli abbahagyta a táncot, Hergenrőder Jácinttal  folytattam a tanítást,
az akkor (1996) nyitó Oktogon Tánccentrumban. Miután Jácint leszerződött a Győri Színházba, ismét partnert kellett váltanom.  2002-ben ismertem meg jelenlegi  táncpartneremet, Balásy Ádámot. Már 5 éve tanítottunk boogie-t (közben versenyeztünk is, magyar bajnokok lettünk), amikor megismertük és első látásra beleszerettünk a West Coast Swing-be.

Magyarországon akkor ez a tánc még nem létezett, így külföldre jártunk képezni magunkat. Egy év után régi tanítványaink unszolására elkezdtük tanítani. Azóta töretlen lelkesedéssel igyekszünk átadni a tudásunkat, hogy minél több ember ismerhesse meg a világ számunkra legizgalmasabb táncát.
2007-ben indítottuk el a magyarországi West Coast Swing életet és azóta a legjobb tanítványaink ma már saját tanfolyamokat tartanak, hozzájárulva a közösség bővítéséhez. 2 nagy nemzetközi eseményt is életre keltettünk, ahol évente több mint 20 ország, 400-500 wcs táncosa  vesz részt. A BudaFest  benne van Európa top 3 WCS eseményében!

Büszke vagyok, hogy idáig eljutottam és azt hiszem ma már Édesapám is elismeri a tudásom :)

Balásy Ádám

Életemben először 1998-ban találkoztam a Boogie-woogie-val egy farsangi Táncklub alkalmával, ahová teljesen véletlenül csöppentem. Változatossága, vidámsága, improvizációs lehetőségei annyira magával ragadtak, hogy néhány nappal később

már Komlóssy Péter óráján próbálgattam az alapokat. Az edzések, a lelkesedés és a sok buli végül eredményesnek bizonyult, mert ’99-ben meg is nyertük életünk első utánpótlás versenyét táncpartneremmel, Schreiber Rékával.

Táncosként

A dobogó legfelső fokára országos versenyen először 2001-ben állhattam Purger Hajnival. A Magyar Bajnoki címet már következő táncpartneremmel, Jóri Ritával szereztük meg 2002-ben. Rita akkor már a versenyzés mellett sok éve tanított, Ő vett rá, hogy próbáljam ki én is. Annyira megtetszett, hogy később már saját csoportot is vállaltam. Büszkeséggel tölt el, hogy tanítványaimból már Magyar Bajnok, sőt több tánctanár is lett!

Míg Rita nem sokkal később világra hozta második gyermekét, én folytattam a tanítást és a német bajnokságon, Doris Preuhs-al magam is tanultam és versenyeztem. Kint lehetőségem volt a legjobb külföldi tanároktól tanulni, többek között olyan edzőktől, akik keze alól világ- és európabajnokok kerültek ki.2003-ban Német Bajnokok lettünk, majd az Eupópa Bajnokságon kilencedik helyezést értük el. A gmundeni Világkupán már a döntőbe kerültünk, ahol ötödik helyen végeztünk.

2004-ben Boogie-woogie pontozóbírói és versenyfelügylői vizsgát tettem, és a Testnevelési Egyetemen a táncoktatói szakot is elvégeztem.

Az évek során a nagyon vidám Jack and Jill versenykategóriát is kipróbáltam, több, mint hétszer álltam a dobogó legfelső fokán.

2005-2007-ig Hidasi Gabival folytattam a versenyzést. Két ízben nyertük meg a Köztársaság Kupasorozatot és Magyar Bajnokok is lettünk. A müncheni Világkupán döntőbe is sikerült jutnunk, a hetedik helyet szereztük meg.

Jelenleg a munka és a tanítás mellett nem a versenyzés, hanem inkább a további fejlődés, egyéb táncok és stílusok tanulása tölti ki az időm.

Tánctanár értékelése

Hangulat: 85.56% - 9 votes
Tudásátadás: 93.67% - 57 votes
Segítőkészség: 83.4% - 10 votes

Értékelj Te is a csillagokra kattintva!

További információk

 • Tánciskola: Egyéb, szabadúszó
 • Telefon (fiú): +36-30-210-3939
 • Telefon (lány): +36-30-343-9707
 • E-mail cím (fiú):
 • Városok: Budapest

2 szöveges értékelés

 • Orsi Írta: Orsi szombat, 26 július 2014 18:09

  A legjobbak! Szuper tanárok, remek táncosok mélyreható technikai tudással, amit a mindig jó hangulatú órákon képesek is átadni a tanítványoknak. Csak ajánlani tudom őket és a WCS-t is :)

  Jelentés Az értékelésre mutató hivatkozás
 • Marci Írta: Marci csütörtök, 24 július 2014 10:25

  Ádám és Rita két táncot is megszerettetett velem (a wcs előtt boogie-t tanítottak), nekik köszönhetem, hogy ma már én is tanítok. (és vagyunk ezzel így Magyarországon egy páran).
  Az óráik sohasem unalmasak, folyamatosan továbbképzik magukat és persze profi táncosok. Mégis az öröké vidám és odaadó személyiségüket emelném ki, a másfél óra végén mindig feltettem magamnak a kérdést: Máris vége van?
  Remek hangulatú órák és jó társaság jellemzik az óráikat, szerintem nagyon látszik, hogy minden egyes órára valóban készülnek. A kettejük különböző személyisége remekül kiegészíti egymást, az órákon előforduló csipkelődések szinte kötelező elemek, és persze mindig csoportos hahotázásba torkollnak. Mindenkinek ajánlom őket, nem érdemes egy óráról sem hiányozni.

  Jelentés Az értékelésre mutató hivatkozás

Új szöveges értékelés

Kérlek, mondd el tapasztalataid a fenti tanárokról. Milyen órát tartanak, felkészültség, hangulat ,,, ? Ajánlanád-e másoknak, ha igen, miért, ha nem, miért nem?