Singer Gábor és Zotter Orsi west coast swing tánctanárok

Singer Gábor

Én nem készültem gyerekkorom óta és nem is készülök profi táncosnak, mint a nagyok. Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy egy véletlen folytán találkoztam először a tánccal, amikor is 1,5-2 éves közös időszakot, egy hosszabb szünet követett azonnal. Majd ismét pár év tánc és ismét szünet. Amint látható, eléggé bohém létre emlékeztető viszonyként indult kapcsolatom a tánccal. Az igazi időszámítás kezdetét mégis az első 5-6 évnyi, megszakításokkal tűzdelt, főként boogie-t, de társastáncot is magába ölelő szakaszt követően indítanám.

2011 novemberében egy youtube videó hatására kezdtem el west coast swinget tanulni és búcsúztam el végleg a boogie világától. 2013 januárjában a körülöttem lévők (főként természetesen táncosok) unszolására, nem csak részt vettem életem első BudaFest-jén, hanem beneveztem első versenyemre is, és átélhettem életem egy óriási kudarcát is. Teljesen érthetetlen volt számomra, hogy mi az, amiért engem a társaim annyira biztattak és a versenyen a bírák mégsem láttak bennem semmit?! Ezen bedühödve, 2013 márciusában már Bostonban táncoltam egy újabb WCSevent-en, hogy csak azért is megmutatom és… végre megláthattam. Megláthattam, mert olyan workshopokon vehettem részt, ahol elhangzott az igazi ok és a további utam iránya: lehet sok figurát és extra technikát is tudni, de a figurák-technikák és a tánc két külön dolog.

Az igazi tánc élményéhez – szóljon az akár a külső szemlélőnek verseny alatt – meg kell tanulni együttélni a zenével, miközben teljes figyelmemet adom a partneremnek!

Lényegtelen az extra technikai tudás – természetesen az előrébb visz az úton, akár versenyzel akár nem –, egy kezdővel is élmény a tánc, ha megmutathatod számára és átéreztetheted vele az igazi fókuszt, hogy csak ti ketten vagytok addig a pár percig, míg a zene tart, és minden más lényegtelen. Új szemlélet és új hozzáállás válhatott ekkor sajátommá, amit ott nekem megmutattak, és amit azóta is vallok. Egy ideig engem is hajtott még a versenyzés vágya, az eredményt elérni akarás, de mostanra már másként látom ezeket a megmérettetéseket, amik azért továbbra is részei maradtak a táncos életemnek. Mostanra már nem a versenyző megfelelési kényszere él bennem, hanem a minél jobb táncpartnernek lenni akarás.

Szerencsésnek érezhetem magam, hiszen az elmúlt évek folyamán eljuthattam a hazaiakon túl, rengeteg külföldön – Birmingham, Düsseldorf, Gdansk, Kijev, Krakkó, London, Montreal, München, New York, Tel-Aviv, Temesvár, Varsó – megrendezett nemzetközi eventre is. Most a városok nevét olvasva valószínűleg sokan másként értelmezik a szerencsésségemet, de előttem azokat az ablakokat nyitotta meg, amelyekkel tovább fejlődhettem, amik mögött mindig találhattam valami olyan új fókuszt, amin keresztül – még a mai napig is – újra és újra megismerhetem a west coast swing egy-egy arcát.

2017-ben újabb tapasztalattal gazdagodhattam, amikor felkérést kaptam a Swinghearts tánciskola alapítójától és vezetőjétől, Teszkó Anditól tanársegédkedésre. Egyáltalán nem gondoltam, hogy ez rendszeressé válhat és főleg azt nem, hogy ez egy új „slot” lesz számomra. 2019 májusától Zotter Orsival, már önállóan működve kezdhettem el együtt dolgozni. Rendkívül pozitív élmény, hogy a saját ötleteimet is és a west coast swing iránti szerelmünket, összecsengő gondolataink mentén adhatjuk tovább a tanítványoknak.

A tanítás óriási kihívás, felelősség, ami folyamatos jelenlétet kíván testben és szellemiekben is. Ugyanakkor rendkívüli hatással van rám, hogy láthatom – még ha csak egy apró pillanatra is történik meg egy-egy emberrel, egy órán -, amikor egy tanítvány megtapasztalhatja a tánc igazi élményét, el tudja engedni a frusztrációit és magára lelhet egy-egy figurában, mozdulatban. Ezeket a különleges élményeket imádom én a táncban, amit nyújthat szinte bárki számára, hiszen olyan sok szín, stílus és tudásszint van, amiben kiteljesedhet egy táncos. Remélem, hogy a jövőben ezt az imádatomat, ugyanilyen rendszerességgel és lelkesedéssel oszthatom meg a west coast swinggel ismerkedőkkel és a már szerelmesekkel is.

Zotter Orsi

Az egyetem alatt nagyon hiányzott a tánc, szerencsémre évfolyamtársam lett egy volt versenytáncos, Grabner Balázs, akivel aztán néha eljártunk rockyzni. Tulajdonképpen neki és a véletlennek köszönhetem azt is, hogy 2011-ben végre rátaláltam A Táncomra: a west coast swingre. Swing koncertekre jártunk, ahol nagyon kilógtunk a sorból a rockyval a többi “igazi” swingtáncos közül. El is határoztam, hogy nekem azt a táncot bizony meg kell tanulnom! Rákerestem a swing-re, és a gugli ki is dobta Balásy Ádám és Jóri Rita tanfolyamát – és mivel Ritához jártam néhány óra boogie-woogie-ra pár évvel korábban, gondoltam az jó is lesz nekem. Az első órán derült ki, hogy ez a swing nem az a swing, hanem Az A Swing – és soha nem bántam meg, hogy nem tudtam akkoriban még a Lindy Hop nevét.

Az évek folyamán sok mindenkitől tanultam és tanulok még mindig itthon (a teljesség igénye nélkül Ádám&Ritán kívül például Kowalska Izabellától és Friesz Levitől), és persze külföldi tanárok workshopjait is látogattam, magánórákat is vettem. Sokszor helyettesítettem tanárokat, főleg Ritát a távollétében, majd Bodza baba érkezése kapcsán 2019. áprilisától Singer Gábor oldalán Teszkó Andit helyettesítem a Swinghearts színeiben.

Tánctanár értékelése

Hangulat: 74.75% - 4 votes
Tudásátadás: 83.25% - 4 votes
Segítőkészség: 81.25% - 4 votes

Értékelj Te is a csillagokra kattintva!

További információk

  • Tánciskola: Swinghearts Tánciskola
  • E-mail cím:
  • Városok: Budapest

Új szöveges értékelés

Kérlek, mondd el tapasztalataid a fenti tanárokról. Milyen órát tartanak, felkészültség, hangulat ,,, ? Ajánlanád-e másoknak, ha igen, miért, ha nem, miért nem?