Tanácsok kezdő tánctanulóknak

Mielőtt belevágnál a tánctanulásba, olvasd el az alább található tanácsokat. Buktatók, mint az élet minden területén, a tánctanulásban is vannak, csak ezeket ezidáig még senki sem foglalta össze. Hát - ebben a cikkben - mi erre vállalkoztunk. Remélem, sokaknak tudunk segíteni vele!

Táncstílus kiválasztása

A tánctanulás első lépcsője a tanulni kívánt táncstílus kiválasztása. Biztos sokan már határozott elképzelésekkel kezdenek bele a tánctanulásba, így a táncstílus már adott. Azoknak, akik bizonytalanok, jól jöhet a Táncválasztó teszt. Ez a teszt segíti a kezdő táncost a hozzá illő tánc kiválasztásában. A Rapid teszt 5 alapvető kérdéssel leszűkíti a táncok körét, és mivel 2 perc a kitöltése, akár többször is kitölthető. Nagyon fontos tényező azonban a zene, amire az adott táncon belül táncolhatsz. Ebben nyújt segítséget a Zenei teszt, ahol 8 táncstílus 3-3 zenéjét értékelheted egy 1-5-ös skálán, majd a rendszer listázza azokat a táncokat, amik a zenéi alapján tetszettek neked.

Ha a leírás és a zene alapján tetszik egy tánc, mindenképp nézz meg egy videót is róla, hiszen ez sokkal beszédesebb, mint a képek, a zene illetve a táncleírás.

Tipp: Ha egy táncvideón sok akrobatikus elemet látsz, ez ne rémisszen meg, ez nem jelenti azt, hogy ez követelmény a tánc elsajátításához. Nagy valószínűséggel a tánctanulásod első pár évében nem is fogsz ilyen figurákkal találkozni.

Tanulási forma: magánóra, intenzív vagy normál tánctanfolyam?

Minden tanulási formának megvan az előnye és a hátránya. Most röviden összefoglaljuk ezeket.

Ez a tánctanulás hagyományos, és leginkább költséghatékony formája. Hetene egy - ritkábban két - alkalommal találkozik a csoport a tanárral vagy tanárpárral. A 60 vagy 90 perces órából fél óra általában ismétlésre megy el, majd mindig jön az új anyag. Előnye, hogy folyamatos párcsere esetén elég jól összejön a társaság, sokan találtak már így új barátokra.

A hagyományos kurzus esetén az órák a héten belül mindig ugyanakkor vannak. Egy-egy óra kimaradást be lehet hozni, azonban két egymást követő alkalom után már nehéz visszakapcsolódni, így nagyobb a lemorzsolódás veszélye. (Ilyen esetben egy magánórával még meg lehet menteni a helyzetet.)

Táncstílusokon belül is nagyok a különbségek a tekintetben, hogy egy vagy két tanár tanít az órákon. A tanfolyam előtt érdemes erre rákérdezni, főleg, ha vizuális típus vagy.

A kezdő intenzív tánctanfolyam során egy szűk időtáv alatt rengeteg anyagot ad le a tanár. Előnye, hogy nincs idő elfelejteni az előző órai anyagot, hátránya, hogy nincs idő ülepedni se. Aki menet közben lemarad, az kimarad. Kezdők esetén egy-, de inkább kéthavi anyagot szoktak egy hétvégébe, vagy 4-5 egymást követő munkanap délutánjába besűríteni.Az intenzívek ára nagyjából megegyezik az ugyanazon tananyag leadásához szükséges normál kurzusdíjjal.

Akiknek ajánljuk: más táncban jártas táncosoknak, újrakezdőknek, és azoknak, akik munkabeosztásuk miatt nem tudják megoldani a rendszeres kurzust.

Tipp: Az intenzív tanfolyamra mindig jelentkezz elő. Egyrészt, így értesítenek, ha pl. érdeklődés hiányában elmarad. Másrészt többnyire kedvezményt is kapsz. Harmadrészt nagyobb eséllyel lesz megtartva a tanfolyam, mert tudja a tanár, hogy veled számolhat.

A magánóra vagy "órázás" azt jelenti, hogy a tánctanár csak veled, vagy veletek foglalkozik. Ezáltal sokat lehet egy órán fejlődni, de meglehetősen drága is. Mindig megadott céllal érdemes órázni, például: magasabb csoportba szeretnél becsatlakozni, le vagy maradva a csoporthoz képest, de szeretnél maradni, konkrét figurát szeretnél megtanulni. A "Szeretnék megtanulni salsázni" nem ilyen cél, és csak akkor javasolt, ha az időbeosztásod a másik két tanulási formát nem engedi meg.

Az előzetes egyeztetés alkalmával érdemes tisztázni, hogy

  • Egy vagy két tánctanár lesz jelen (általában egy)?
  • Van-e különbség árban, ha egyedül vagy ha párral mész?
  • A terembérlés díja benne van-e az árban?
  • Az egy óra 45 vagy 60 percet jelent?

Árban tipikus a 6000-10000 Ft/60 perc/pár (terembérlet nélkül), ez terembérlettel együtt 8-12000 Ft-ig is felmehet. Érdemes pontosan kikészített összeggel érkezni.

Tipp-1: Az adott táncban kezdőként nem érdemes magánórát venni, hacsak nem vagy magad is tánctanár. Az első órákon úgyis ugyanazt (alaplépés, tartás, alapvető mozgásformak, alapszabályok) mondják el a tanulási formától függetlenül. Az alaplépés begyakorlásához pedig idő kell.

Tipp-2: Az óra végén vedd fel videóra, hogy mit tanultál. Jól fog jönni később, vagy az otthoni gyakorláshoz.

Esküvői tánctanítás

Érdemes az esküvői tánctanításról, mint speciális esetről, külön is ejteni egy-két szót. Aki szervezett már esküvőt, az tudja, hogy az "esküvő" jelző bármilyen áru vagy szolgáltatás esetén rögtön megduplázza az árat. Ez a tánctanításra is igaz, de tánctanára válogatja. Ami tipikusan "pluszban" felszámolható, az a koreográfia kitalálása. Persze, ha a tanár az egész koreográfiát az órán találja ki, akkor ez sem jogos.

Egy 1:30-2:00 perces esküvői koreográfia betanításához szükséges idő nagyon sok tényezőtől függ: a táncstílustól, tudásszinttől, koreográfiától, zenétől és az otthoni gyakorlástól. Ez utóbbival a költségek akár 30%-kal is csökkenthetők. Az adott táncot nem ismerő, átlagos képességű pár esetén minimum 8-12 órára van szükség. Heti 2 alkalomnál többel nem érdemes számolni, mert az anyagnak ülepedni is kell, és persze az otthoni gyakorláshoz is kell idő. Tehát a nagy nap előtt 2-3 hónappal érdemes elkezdeni a felkészülést.

Tánctanár, tánciskola kiválasztása

A legtöbb kezdő táncos helyszín (közel legyen, vagy útba essen) és időpont alapján választja ki az első tanfolyamát. Természetesen ezek is fontos szempontok, mint ahogyan az ár is az (lásd következő fejezet). Első és legfontosabb szűrőnek mégis a tánctanárt javaslom. Az ő hozzáállása, szemléletmódja, tanítási módszere az, amitől egyrészt élvezed az óra minden percét, másrészt megtanulsz - jól - táncolni. Végső soron ezért fizetsz, nem?


De honnan tudod, hogy ki a jó tanár? Ezt leginkább utólag, te magad fogod eldönteni, de a már táncoló ismerősök és barátok is sokat segíthetnek az elején. Valamint az internetes lehetőségeket kihasználva a táncos közösség szavára is hallgathatsz: a Táncválasztó oldalon ugyanis számos tanítvány értékelte (volt) tanárát. Az átlag szavazat mellett különösen értékesek a szöveges hozzászólások, melyeket böngészve több fontos és egyedi tulajdonságát megismerheted egy-egy tánctanárnak. Célszerű rögtön az adott stílus szerint leszűkíteni a tanárok körét. Amint megvannak a legszimpatikusabbak, az oldalon a hozzájuk kapcsolódó tánciskolát ill. saját honlapjukat is megtalálod, így könnyű lesz megtalálni a helyben-időben megfelelőt.


Persze, ha van preferált tánciskola, annak a honlapjáról is elindulhatsz, de tartsd szem előtt, hogy a közös tánciskola nem jelent azonos tanári kvalitásokat.

Tipp: Kerüld el azokat a tánciskolákat, amelyek honlapján nem lehet megtalálni, hogy ki is az a tánctanár, aki az adott tanfolyamot tartja (azaz nincs róla rövid bemutatkozás). Vélhetően ők valamit leplezni akarnak pl. gyakori tanárcsere, tapasztalatlan vagy képzetlen tanár.

Bérlet, látogatójegy, kedvezmények

A táncórákért különböző konstrukcióban fizethetünk. Az árban legkedvezőbbek a bérletek, melyek vagy egy adott hónapra szólnak, vagy 4-9 egymást követő alkalomra érvényesek. Itt az "egymást követő"-n van a hangsúly, azaz akkor érdemes bérletben gondolkozni, ha jó eséllyel az összes órára el tudsz menni. Az órajegy általában irreálisan drága, így igyekeznek bérletvásárlás irányába terelni a tanulókat.

Az órák hossza, valamint a bérletek időtartama elég vegyes képet mutat, erre legyünk tekintettel, amikor összehasonltjuk az árakat. Például ált. iskolás matekpélda lehetne, hogy melyik a kedvezőbb: 6 alkalmas bérlet 80 perces órákra 10000 Ft-ért, vagy 8 alkalmas bérlet 60 perces órákra 8000 Ft-ért. Amennyiben jelentősen a piaci ár alatt kínálnak tanfolyamot, kétszer is ellenőrizzük le, hogy jó tanár tartja-e az órákat.

Tipp: Első alkalommal sok helyen ingyen, vagy féláron vehetsz órajegyet, így belekóstolhatsz az órába, mielőtt "elkötelezed" magad. Néhány helyen ezt az óradjat beleszámolják az utólag megváltott bérlet árába, így a bérlet nyújtotta jó áraktól sem estél el.

A táncsikolák rengeteg változatos kedvezménnyel csábítják a tanulókat, tuti, hogy találsz olyat, amit te is ki tudsz aknázni. Legvégső esetben az előregisztrációért járó kedvezményre is érdemes lecsapni. Egyre több helyen fogadnak el SZÉP kártyát, All You Can Move vagy Sportkártyát is.

Táncpartner

A "táncpartner-probléma" a páros táncok sajátja. Rengetegen keresik párjukat az órákhoz, bulikhoz, pedig nem is olyan biztos, hogy ez feltétlenül célravezető. A hatékony tánctanuláshoz minél több partnerre van szükség, mert mindenkitől valami mást lehet tanulni. Éppen ezért a legtöbb tanfolyamon folyamatos párcsere van. Ez azt jelenti, hogy néhány gyakorlat után (kb 2-5 percenként) a fiúk egy lánnyal tovább állnak, s így egy óra alatt minden fiú táncol minden lánnyal legalább egyszer. Egyszer jobb, egyszer még jobb párt kap ki az ember, de a lényeg, hogy ezután bárkivel tudsz majd táncolni, és nem szoksz hozzá egyvalaki stílusához, hibáihoz. Persze az ismerkedés, a csapatlégkör, a jó hangulat kialakulása sem utolsó szempont. A közvélekedéssel ellentétben igenis vannak a kezdő órákon "szingli" fiúk, de ha ennek ellenére felborulna a nemek aránya, a magasabb szintű csoportokból szívesen jönnek segíteni mind lányok, mind fiúk.

Amennyiben mégis szeretnél egy adott kurzusra - már az első óra előtt - táncpartnert találni, legjobb az adott tánciskola internetes táncpartner-keresőjét használni.

Egyes táncoknál persze ajánlott a saját partner, de ezek a tipikus összebújós, vagy nagyon érzelmes jellegű táncok.

Tipp: Az első óra előtt tudd meg, hogy folyamatos párcsere van-e az órákon.

Egyes táncoknál persze ajánlott a saját partner, de ezek a tipikus összebújós, vagy nagyon érzelmes jellegű táncok.